Er der overhovedet en familie til mig?
Mette Sommerlund
Jeg har levet i kernefamilien, forsøgt den sammenbragte, så hvad var der tilbage på ‘familie-hylden’ til mig? Følelsen af at være fortabt har været en følgesvend i en stor del af mit voksne liv.
Jeg manglede en vej – en ny måde at være mig på efter endnu en skilsmisse.
Jeg er familierådgiver og mentor og brænder for at hjælpe mødre, som er blevet skilt fra den sammenbragte familie. Hjælpe dem med at puste liv i håbet om, at en eller flere skilsmisser ikke behøver at være en stopklods. Men nogle gange må vi selv tage styringen og justere drømmen. Det kan føles hårdt, uoverskueligt og ensomt, men forandring sker ikke af sig selv.
Jeg er selv mor til tre børn fra to forskellige ægteskaber og med skilsmisser i bagagen.
Min rejse gennem forskellige familieformer:
Da jeg blev skilt første gang i 2010 og igen i 2019, stod jeg alene med tre børn og mange ubesvarede spørgsmål.
Spørg lige om jeg skammede mig!
3 børn med 2 mænd! Av.
Mon du kender følelsen af at være “den, som bare ikke har styr på det?”
Jeg kæmpede med følelserne og det konstante pres fra både samfundets og mine egne forventninger og overbevisninger om, hvad en familie burde være. For en familie består da af en mor, en far og nogle børn, ikke?

Min rejse gennem forskellige familieformer: Var jeg egentlig lykkelig?
Da jeg blev skilt første gang i 2010 og igen i 2019, stod jeg alene med tre børn og mange ubesvarede spørgsmål.
Spørg lige om jeg skammede mig!
3 børn med 2 mænd!
Mon du kender følelsen af at være “den, som bare ikke har styr på det?”
Jeg kæmpede med følelserne og det konstante pres fra både samfundets og mine egne forventninger og overbevisninger om, hvad en familie burde være. For en familie består da af en mor, en far og nogle børn, ikke?

Jeg husker den dag min veninde over en latte spurgte mig, om jeg var lykkelig. Jeg kiggede på hende og forstod først ikke helt, hvad hun mente. Det var jeg vel?
Men indeni kunne jeg godt mærke, at hun ramte et ømt punkt.
Jeg havde på daværende tidspunkt fået en kæreste, mine børn havde mødt ham og jeg vidste godt, sådan helt inderst inde, at han ikke var min fremtid.
Men nu stod jeg her og havde ovenikøbet præsenteret mine børn for ham! Så der var vel ingen vej udenom?
Men jeg var jo ikke lykkelig.
Udefra set havde jeg “igen” det jeg stræbte efter; en lille familie med to voksne og nogle børn, men indeni mærkede jeg slet ikke en ro, for jeg var hele tiden på overarbejde i forhold til at få mit nye forhold til at passe ind i mit liv og hos mine børn.
Det gik op for mig, at jeg måtte begynde at lytte til og tage mine egne behov alvorlige. Og begynde at forstå hvad en sammenbragt familie egentlig var for en størrelse. For uanset hvem jeg møder efter kernefamilie, så vil det blive endnu en sammenbragt familie, så længe der er hjemmeboende børn.
Det blev starten på en ny retning i mit liv – en vej mod at skabe en familieform, der passer til mig og mine børn. Vejen frem var at gå tilbage. At arbejde med de mønstre, der gjorde, at jeg altid havnede tilbage i skilsmissekarussellen, mine handlinger, overbevisninger, håb og drømme.
Det vigtigste har været at bryde med den traditionelle overbevisning om, hvad en “rigtig” familie er. At få mærket efter, hvad der betyder noget for mig og hvad der er vigtigt at give videre til mine børn i håb om, at når de engang bliver gift, og måske skilt, ved, at der kun findes én familieform; nemlig den, man selv skaber!
Kun 1 ud af 4 sammenbragte familier bliver sammen...
Så skal vi bare acceptere det? Læne os tilbage og sige; ‘Det var det med den familiedrøm’? Nej!
Er vi oppe mod et højt tal? Ja. Mange bliver skilt. Og endnu flere fra den sammenbragte familie. Men…
Når jeg hjælper fraskilte mødre, handler det om at finde frem til, hvad der virkelig betyder noget for dem, men også de udfordringer, der står i vejen for at skabe det liv, de ønsker.
For hvad gør man, når drømmen om den sammenbragte familie ikke blev som håbet? Når man har prøvet alt, men stadig står et sted, hvor det ikke fungerer?
Det er først, når vi slipper de forventninger og normer, som både samfundet og vi selv har skabt om, hvad en familie skal være, at vi kan finde friheden til at skabe en familieform, der passer præcis til os selv og vores børn.
Det kræver et stærkt fundament og en bevidsthed om vores forhold til de allernærmeste relationer.
For uanset hvilken vej du vælger fremover, starter den ved dig. Når du ved, hvad du vil – og ikke vil – kan du tage dine næste skridt med mere klarhed og styrke.
Med min støtte hjælper jeg fraskilte mødre med at:
Få en dybere forståelse af deres personlige værdier, drømme og forhindringer.
Skabe klarhed og overblik i deres rolle som kvinde, mor og fremtidig partner.
Stå fast ved deres valg og behov og kunne sige dem højt.
Føle sig i kontrol og på rette vej.
Få konkrete værktøjer til at håndtere hverdagens udfordringer.
Skabe en familieform, så de ikke mister sig selv.
En klient siger;
“Stort tak for de timer, du har brugt sammen med mig online. Det var fantastisk med et kærligt spark til at finde sprækker til mig selv, blive lyttet til og få lidt ‘alenemor’-sparring. Det er dejligt at tale med en person med egne erfaringer som alenemor – det giver en anden forståelse for de udfordringer, man kan stå med. Jeg kan kun anbefale andre at gøre brug af Mette.”
Det hele begynder med os selv!
Min mission er at hjælpe mødre, der er skilt fra både kernefamilien og den sammenbragte familie.
At støtte dem i at finde deres egen vej og skabe en familieform, der giver mening – for dem og deres børn.
Vi har kun ét liv. Og det skal vi have det godt i.
Det nytter ikke at gå på kompromis med vores liv, vores hverdag og de relationer, vi omgiver os med. Men det handler også om at vide, hvad vi går ind til. Hvis vi en dag ønsker at indgå i en sammenbragt familie igen, er det afgørende, at vi forstår dens og vores egne dynamikker – for de ser vidt forskellige ud fra familie til familie.
Og statistikkerne taler deres tydelige sprog: Kun 1 ud af 4 sammenbragte familier bliver sammen.
Hvis vi ikke selv ved, hvad vi vil, og hvad der er bedst for os og vores børn, kan vi ikke forvente, at en ny familie bliver svaret.
Det kræver indsigt, viden og forståelse for, hvilken familieform der faktisk passer til os. Og det starter med at kigge indad, før vi kigger fremad

CV
I den mere faglige ende af mit CV er jeg uddannet professionsbachelor (pædagog), arbejdet med familiebehandling siden 2010 samt som skilsmisserådgiver. Derudover har jeg en uddannelse som madmentor & overspisningscoach.
Men vigtigst af alt er jeg mentor;
Igennem 2 skilsmisser med 3 børn har jeg været igennem hele følelsesregistret, på godt og ondt, og har mærket hvordan det er at stå og føle sig ensom og magtesløs, men også empowered af at ville finde min vej til den familie, jeg ønsker at leve i.
Som mentor trækker jeg på mine egne erfaringer med skilsmisser, delebørn, familieformer og personlig udvikling, hvilket giver mig en unik indsigt i de processer, jeg vil kunne guide dig igennem. Jeg tilbyder dig derfor ikke blot faglig rådgivning, men støtte, opmuntring og hep uden fordømmelse, til at finde din egen vej.
Min tilgang er helhedsorienteret, med fokus på at støtte mennesker i at skabe varige forandringer i deres liv- så de føler de lever og ikke kun overlever!
Tag de første skridt mod forandring
Forandring kræver mod.
Og det er vigtigt at være klar til at tage de første skridt.
Jeg er her for at støtte dig, give dig kærlige skub og udfordre dig, så du kan bryde med de mønstre, der holder dig tilbage, og skabe en fremtid, hvor du føler dig stærk og sikker i dine valg og i dine relationer.