Hjem » Værsgo – Madro!

Værsgo – Madro!

  • af
Værsgo - Madro!

Hvordan er det lige med bordskik hos dig og din familie?

Hos os prioriteres den, men som i alle familier kan der være dage, eller ligefrem små perioder, hvor det at holde “samling” på familien, kan føles som at indfange elefanter med en fluesmækker- altså ret svært; Så er der en, som bliver nødt til at gå før pga en aftale, en som kommer lidt senere og så er der de små børn, som knap har lært, hvad det vil sige at blive ved bordet.

Er det ikke nemmere bare at spise hver for sig, så er der ro og i bedste fald kan man lige få tjekket op på de ulæste mails eller slappe af med Instagram?

Vi har travlt. Vi ses måske ikke samlet som familie, uanset størrelsen, på andre tider af døgnet.

Det er ved bordet, man kan få talt om sin dag og lyttet til de andre. Og man kan sammen nyde maden.

Her til aften næsten sang min søn på knap 5 år; “Værsgo-madro!”

En remse, som siges i børnehaven. Og hvor er den vigtigt. Henne i børnehaven handler det måske mere om den ro, det giver, når alle spiser, uden at tale for højt. For mig betyder madro, at jeg har fundet ro med det, jeg har valgt at spise, samtidig med, at jeg tør stoppe, når jeg er mæt. Den egenskab fødes vi med- vi spiser på sult og stopper på mæthed. Men det er en egenskab, der langsomt, for manges vedkommende, bliver sløret, jo mere vi er på kur, følger en madtrend eller bliver påvirket af diverse restriktioner og forbud. Så begynder vores spisemønstre at ændre sig til at spise en bestemt mængde uanset om vi er sultne eller ej, ekskluderer madvarer mm.

Hvor ofte sidder du med en skærm foran dig eller er i fuld gang med en samtale over frokostbordet med kollegaerne, spiser og stopper, – når madpakken er tom, og ikke fordi du bliver mæt?

Det kan være svært at spise nærværende, hvis ikke bevidstheden om netop at stoppe på mæthed fremfor en tom tallerken, er der. Det kan derfor nogle gange ende med, at du kommer til at spise for meget, bruger din krop som en slags skraldespand- for nu er maden der jo- og det så skal det vel ikke gå til spilde?

Måske remsen henne i børnehaven ikke er helt ved siden af.

En god øvelse er at spise med nærvær, hvilket i begyndelsen betyder ro, ingen snak og skærme. Spis, smag og nyd din mad samtidig med at du mærker efter nede i maven, om den snart er fyldt- og husk: fyldt betyder ikke op til halsen. Mavesækken stoppe nede i maven:)

Med tiden vil du kunne opøve fornemmelsen af mæthed, så du sagtens kan multitaske; at sidde ved bordet, fuld optaget af dagens begivenheder samtidig med at du stopper ved mæthed.

Følg og like her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.