Hjem » Sukker hver dag i december- go eller no go?

Sukker hver dag i december- go eller no go?

  • af
Julekalender

Lige om lidt- faktisk i morgen, er det d. 1. december. En dag, mange har ventet på med spænding og andre også med en smule nervøsitet og tanker.

December måned er kendetegnet ved en masse lækkerier i forklædning- sådan kan man måske have en tendens til at beskrive sukker- noget mange af os voksne forsøger helt at udelukke eller nedtone i det daglige indtag.

For børnene er december den helt store fest; tænk at kunne spise chokolade hver dag i en hel måned!

Men skal de nu også det? Vil det ikke bare skabe en afhængighed og vil børnene så ikke bare blive tykke og dovne og være helt uden for pædagogisk rækkevidde allerede fra morgenstunden? Efterhånden er der i medierne og i producenternes promovering af eksempelvis julekalenderen, været et større fokus på at kunne købe julekalendere med andet end chokolade; legetøjsdimser, frugtslik m.fl. For så kan vi da undgå at børnene ikke får alt det sukker- vil nogen måske sige.

Men hvad er der nu galt i lidt slik, chokolade eller andet hver dag i en måned? Bliver vores børn tykke, dovne og vilde af det? Og vil det skabe et forstyrret forhold til søde sager, som kan gøre vores børn afhængige af sukker? Jeg tror det ikke. Hvis vi udelukker julekalenderen af frygt for en daglig dosis sukker i en måned, er vi så ikke som forældre medskabende til et forstyrret forhold til mad ved at vise vores børn, at sukker er farligt? Det tror jeg.

Som med alle andre fødevarer handler det ikke om kategorierne sund vs. usund. Det handler om at indtage mad i passende mængder, hvor du spiser på sult og stopper, når du er mæt. Det handler om at inviterer alt slags mad inden for dine døre, slik som sukkerærter, og have en fornuftig tilgang til at tillade dig selv – og dine børn, at spise det, der smager allerbedst.

Jamen bliver mine børn så ikke bare tykke- de vil jo nok vælge slik hver dag, hvis de selv måtte bestemme?

Med tilgangen om at alle fødevarer er tilladte og ved at være opmærksom på, hvornår nydelse bliver til udryddelse, er du som forældre medskabende til at kunne give dine børn et mere naturligt forhold til mad. Dette kan blandt andet gøres ved at afskaffe “fredagsslikken”. Inviter istedet slik ind oftere, så slik ikke kun må spises én dag om ugen. Og igen er det her vigtigt at tænke mængder og nydelse ind.

Men én ting er helt sikkert; når mine børn vågner imorgen, står der en chokolade- julekalender fra julemanden- ligesom der altid har gjort. For det er det mest naturlige- en juletradition i vores hjem.

God december måned til dig:)

Følg og like her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.